top of page

Omuzda Kalsifik Tendinit

 

 

 

 


 

 

 

 

 

     

         

               Birikmiş kalsiyum tuzlarının röntgen görüntüsü                               Ameliyat sonrası görüntü
 

Omuzdaki döndürücü kas (rotator manşet) grubunun dejenerasyonu ve içinde ya da çevresinde kalsiyum birikmesi ile karakterize bir hastalıktır.

Normal şartlarda kanda-kemikte bulunması gereken kalsiyum bu kas grubunun içinde-çevresinde birikince ağrıya sebep olmaktadır. Akut ağrılı dönemi omuz hastalıkları arasında en ağrılı olan durumlardan birini ortaya çıkarmaktadır.
Toplumda %3-5 arasında görülmektedir ve vakaların yaklaşık % 40-50 si semptomatiktir. Hastaların yaklaşık %10 unda iki taraflı olabilmektedir. Çoğunlukla kalsiyum birikimi omuzun üst tarafında bulunan supraspinatus adlı döndürücü kasta görülmektedir.
Çoğunlukla 4-60 yaş arasında görülmekte olup kadınlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çıkmaktadır. En önemli risk faktörleri arasında omuzda sıkışma sendromu hastalığı olması, şeker hastalığı olması sayılabilir.
Altta yatan patolojik Sebep tam olarak belli olmamakla birlikte bu hastalık 3 dönemden oluşmaktadır.
1.Dönem: Formasyon fazı - Kalsifikasyon yani kalsiyum kristallerinin çökmesi başlar ve bu dönem sıklıkla semptom vermez. 
2.Dönem: Dinlenme fazı - Kalsiyum çöküntülerini savunma hücreleri sarar.
3.Dönem: Resorptiv faz - Hastalar semptomatiktir.


Ne gibi semptomlar görülebilir?
Hastalarda hareket kısıtlılığı mevcuttur, özellikle 70 dereceden fazla omuzu kaldırmakla ağrı artar.
Tanı için MR gerekli midir?
Tanı sıklıkla röntgen çekilmesi ile konabilir. Röntgende bu bölgede tipik olarak kalsiyum çöküntüleri görülür. MR ise sıklıkla eşlik edebilecek yırtıkları değerlendirmede ve kalsiyum çöküntülerinin boyutunu belirlemede faydalıdır.


Cerrahi Tedavi ne Zaman gereklidir?
1- Günlük aktiviteler sırasında ciddi ve rahatsız edici ağrı olması.
2- 6 aydan fazla zamandır semptomların devam etmesi.
3- Cerrahi dışı tedavilerden fayda görülmemesi (Ağrı kesici-ödem azaltıcı anti-inflamatuar ilaç kullanımı - fizik tedavi -  omuza yapılan depo kortizon enjeksiyonu)


Cerrahi tedavide nasıl bir yöntem izlenmekte?
Bu tedavilerden fayda görmeyen %10'luk bir hasta grubunda cerrahi tedavi gerekebilmektedir. Cerrahi tedavide ise artroskopik olarak birkaç delikten omuza girerek bu kalsiyum tuzlarının temizlenmesi ve varsa yırtıkların tamir edilmesi gerekmektedir.
Tedavi sonrasında hareket kaybı gelişmemesi için uygun bir fizik tedavi gerekebilir.

2529903b-723e-4883-8134-f9065aed08df.JPG
b141fd7b-5a35-4961-9386-cd7d775db7fd.JPG
bottom of page