top of page

                                           Omuz Çıkıklarının Tedavisi

Omuz eklemi vücutta bulunan en hareketli eklemdir ve vücudun kendini koruma refleksinde (örneğin; yere düşme sırasında kolumuzu destek almamız) rol alması nedeniyle de sıkça yaralanmaktadır. Bununla birlikte bu yüksek hareket kabiliyeti, stabilitenin belli bir ölçüde azalmasına yol açmıştır. Bu nedenlerden dolayı vücudumuzda en sık çıkıklar ile karşılaşılan eklemdir.

Omzum çıktı, tekrar çıkar mı?

İlk çıkığın gerçekleşme yaşı çok önemlidir. Eğer ilk çıkık yaşı 18-20 yaş aralığında ise tekrar çıkma olasılığı %80’lere kadar çıkmaktadır. Çıkık yaşı 20-40 yaş arasında ise bu oran %60’lara kadar düşmektedir. 40 yaş üzeri çıkıklarda ise omuz hareketlerini sağlayan “rotator manşet” kas grubunda da yırtıklar eşlik edebilir.

Neden tekrarlıyor?

Tekrarlayan çıkıklar ile birlikte, omuz başını yuvası içinde tutan bir çok bağ hasarlanmaktadır. Çıkıklar tekrar ettikçe bu bağların kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmamaktadır. Ayrıca kronik tekrarlayan çıkıklar ile birlikte omuz yuvasının (glenoidde) kemik yapısında da kayıplar ortaya çıkmaktadır. Bu durum da çıkıkların tekrarlamasına sebebiyet verir.

Ne zaman cerrahi tedavi?

Cerrahi dışı tedavi ilk kez karşılaşılan omuz çıkıklarında ilk uygulanması gereken tedavi şekli olmakla birlikte, birden fazla çıkık gerçekleştiği durumlarda ise cerrahi tedavi önerilmektedir. İlk çıkık sonrası cerrahi tedavi ise aktif spor ile ilgilenen genç hastalarda tercih edilebilir.

Hangi cerrahi yöntem sizin için uygun?

Açık cerrahi teknik literatürde hala altın standart olarak değerlendirilse de, benzer başarı oranları omuz içine birkaç delikten girilerek kapalı olarak uygulanan artroskopik cerrahi teknik ile de sağlanabilmektedir. Eğer ileri derece kemik kaybı söz konusu ise son 15 senedir  başarılı bir şekilde uygulanan kemik blok ameliyatlarının (laterjet..) uygulanması gerekebilir. Bu yöntem ile omuzun öne doğru çıkması bir kemik parçanın bu bölgeye transferi ile engellenmektedir.

Cerrahi tedavinin başarısı hastanın yaşı, çıkık mekanizması, çıkık sayısı ve omuzun kendi kemik yapısı gibi pek çok faktöre bağlıdır.

Ameliyat sonrası fizik tedavi alacak mıyım?

Cerrahi tedavinin ilk amacı omuz stabilitesinin tekrar sağlanması, ikincil amacı ise çıkık olmaksızın yeterli hareket açıklığının sağlanması ve fonksiyonların geri kazandırılmasıdır. Bu yüzden ameliyat sonrasında belli bir süre kol askısı kullanımı ve sırasıyla pasif ve aktif hareket açıklığının sağlanması için fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi alınması gerekmektedir. Diğer bir hedef ise sportif ve günlük aktivitelere kabul edilebilir bir süre içinde dönüşün sağlanmasıdır.

bottom of page