top of page

Omuz Rotator Manşet Yırtıkları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotator manşet nasıl bir yapıdır?

Omuz eklemi vücutta bulunan en hareketli eklemdir. Baş ve yuvadan (top-soket benzeri bir ilişki) oluşur. Rotator (döndürücü) manşet kas grubu omuz eklemini çepeçevre sararak hem eklemin stabilitesini sağlamakta hem de omuzun geniş hareket kapasitesine katkıda bulunmaktadır. 

 

Neden yırtılır?

Bu kas grubundaki yırtıklar sıklıkla travmatik ya da dejeneratif (zamanla bozulmaya bağlı) olarak ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalarda 60 yaşında her 5 kişinin birinde bu kaslarda yırtığa rastlanmıştır. Ancak her zaman semptomatik olmayabilir yani şikayet ortaya çıkarmayabilirler.

Sıklıkla şikayetler nelerdir?

Bu yırtıklar hastalarda sıklıkla omuz bölgesinde künt bir ağrı, kolu kaldıramama ve güçsüzlük şeklinde ortaya çıkar. Hastalarda görülebilen gece ağrıları ise kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürebilir. Yırtık henüz küçük boyutlarda ise hastalar fizik tedavi ve ilaç kullanımı ile şikayetler azaltılabilir.

Tanı nasıl koyulabilir?

Tanı sıklıkla hasta şikayetleri ve muayene ile koyulabilmektedir. Tanıyı kesinleştirmek için ve yırtığın yeri ve boyutunu değerlendirmek için MR gibi radyoloji yöntemleri sıklıkla  kullanılmaktadır.

Ne zaman cerrahi?

Fizik tedavinin faydalı olamadığı, yırtığın hasta fonksiyonlarını etkilediği ve gece ağrılarının yoğun olduğu durumlarda yırtık boyutu da değerlendirilerek cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi, özellikle aktif kişilerde yaşam kalitesini artırmak adına önem kazanmaktadır.Sıklıkla bu yırtıklar cerrahi olarak kapalı (artroskopik) teknikler ile tamir edilebilmektedir. Tamiri gecikmiş ve yırtık boyutu büyük hastalarda kas kalitesi bozulabileceğinden tamir mümkün olamıyorsa, sağlam başka bir tendonun transferi gerekebilir. Yırtığın tamir edilemeyecek boyutta büyük olduğu ve eklem kıkırdağının da ileri derecede bozulduğu durumlarda ise ters omuz protezi olarak adlandırılan omuz protezlerinin de kullanımı gerekebilmektedir.

bottom of page