top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ortopedik açıdan kasık bölgesi ağrılarını nasıl değerlendirirsiniz?

 

Bildiğimiz üzere kasık bölgesindeki ağrılar hem kasık fıtığı gibi iç organları ilgilendiren durumlarda hem de kalça ekleminden kaynaklanan hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda hastaların farklı branşlarda çözüm aramasına neden olabilmektedir.

 

Özellikle kalça eklemini ilgilendiren rahatsızlıklar hangileridir?

Kalça eklemindeki kireçlenme ve bağ yırtıkları sıklıkla ortopedi pratiğinde karşılaştığımız hastalıklardır. Kalça kireçlenmesi eklem yüzeyinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve bağ yırtıkları ise bu durumdan farklı bir hastalık.

 

Bağ yırtıklarından bahsettiniz. Genellikle dizde ve omuzda yırtıkları duyuyoruz. Kalçada nasıl gerçekleşiyor bu durum?

Kalça ekleminde de aynı diz eklemindekine benzer menisküs benzeri bir yastık dokusu olup, kalça eklemi yuvasını çepeçevre yüzük şeklinde sarmaktadır. Yük aktarımı dışında kalça başının yuva içerisinde güvenli bir şekilde yer almasını sağlayan bu dokuda zedelenme ve  yırtıklar ortaya çıkabilir. Özellikle spor yaralanmaları ile “labrum” denilen bu yastık dokuda yırtılmalar meydana gelebilmekte. Özellikle kasık bölgesinde ağrı şikayeti ile karşımıza çıkıyor bu hastalar ve biraz önce bahsettiğimiz sebeplerden dolayı bir çok başka hastalık ile karışabilmekte ve farklı branşlarda çözüm arayabilmekteler..

 

Bu yırtıklar sonucunda hastalarda ne gibi şikayetler görülebilmekte?

Kalça hareketleri, yürüme ve hatta bazen bacak bacak üstüne atma ile ağrılar ve batma hissi ortaya çıkabiliyor.  Bazı hastalarda özellikle uzun süre ayakta durmakla, uzun süre oturmakla ya da yürümekle kasık bölgesinde ağrı ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca kalça ekleminde kilitlenme ve takılma gibi şikayetler de görülebilmektedir.

 

Kimlerde ve hangi durumlarda sıklıkla kalça bağ (labrum) yırtıkları ile karşılaşılabilir?

Kalça bölgesinde travma geçirmiş kişilerde labrum yırtıkları görülebildiği gibi minör ama tekrarlayıcı hareketler ile de bu durum ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra farklı bir çok spor dalıyla ilgilenen kişilerde de bu yırtıklara rastlanılabilir (ani dönüş hareketleri, uzun koşu gibi).  Ayrıca doğuştan gelen yapısal durumlar da bu yapıda zedelenme riskini artırabilmektedir.

Nasıl korunabiliriz ve komplikasyonları nelerdir?

Özellikle kalça bölgenizde aşırı yüklenmeye sebep olan aktivitelerle ve  sporlar ile ilgileniyorsanız bu bölgelerdeki kasları güçlendirmek ile riskler azaltılabilir. Uzun dönemde kalçada labrum yırtığı olan hastalarda eklemlerde bozulma da ortaya çıkabilmektedir.

 

Tanı nasıl koyulabilir?

Muayene sırasında kalçanız belli pozisyonlara getirilir ve bu sırada hassasiyet, ağrı veya takılma gibi durumlar ortaya çıkarsa yırtık açısından şüphe uyandırabilir. Röntgen ve MR görüntüleme tanıyı koymada yardımcı olacaktır.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

İlk aşamada fizik tedavi uygulamaları, aktivite modifikasyonları ve enjeksiyonlar bu hastalarda fayda sağlayabilmekte ancak cerrahi dışı yöntemlerden fayda göremeyen hastalarda yırtık olan dokunun tamiri gerekebilmektedir. Cerrahi tedavide ise son yıllarda kalça artroskopisi sıklıkla uyguladığımız bir prosedürdür. 

 

Son yıllarda sıkça duyulan kalça artroskopisinin tedavide rolü nedir?

Evet son yıllarda daha sık uyguladığımız bu işlem ile kalça gibi derin yerleşimli bir ekleme ve belki de vücutta bulunan en sıkı ekleme  bir kaç küçük kesi ile ulaşabilme imkanına sahibiz. Bu işlem sırasında diğer eklemlerde uygulanan artroskopik “yani kamera ile yapılan” işlemlerden farklı olarak bazı özel enstrümanları kullanıyoruz. Bu özel kamera sistemlerini kullanarak aynı diz ve omuz ekleminde olduğu gibi eklem içini görüntüleyerek bağ yırtıklarını onarabiliyoruz ve böylece ameliyat sonrasında hızlı bir iyileşme ve fizik tedavi süreci sağlanabilmektedir.

bottom of page